به گزارش روابط عمومی حوزه هنری استان قم، کارگاه داستان حماسی با حضور مهدی کفاش نویسنده و منتقد ادبی و جمعی از هنرجویان و داستان نویسان شهر قم عصر یکشنبه 12 آذر ماه 1402 در سالن مهر حوزه هنری قم برگزار شد.
حماسه هویت ساز است
مهدی کفاش در ابتدای این کارگاه تعریفی از حماسه ارائه نمود و گفت: حماسه اثری داستانیست با زمینه قهرمانی که رنگ و بوی قومی و ملی دارد و نویسنده حماسه تلاش برای تولید اثر فاخر در عرصه زبان دارد. همچنین در حماسه حوادث خارق العادهای اتفاق میافتد و قهرمانی در مرکز ماجراهایش قرار دارد.
وی در ادامه به انواع دسته بندیهای حماسه از قبیل حماسه مصنوعی، طبیعی و ملی اشاره نمود و به تعریف هر کدام از انواع حماسه پرداخت.
کفاش در دستهبندی دیگری از انواع حماسه به؛ حماسه اساطیری، پهلوانی، تاریخی، دینی و عرفانی اشاره نمود و گفت: حماسه کارکرد هویت ساز دارد، مرکز ثقل جامعه است و میتواند برای بازگشت به اوج تبدیل به موتور محرکه جامعه شود.
وی در ادامه به ویژگیهای حماسه پرداخت و گفت: داستان با چهار شرط حماسه است اول اینکه روایت و ماجرایی داشته باشد. دیگر اینکه زمینه قهرمانی و پهلوانی برآمده از اراده ملت داشته باشد. سوم اینکه رنگ و بوی قومی و ملی داشته باشد و در نهایت شاهد حادثه خارق العادهای در آن باشیم.
در حماسه شاهد یک ابرقهرمان هستیم
مهدی کفاش در تعریف قهرمان در حماسه نیز گفت: ما در حماسه شاهد یک ابر قهرمان هستیم. ابر قهرمان آرمانی دارد که متعلق به جمعی از قبیل؛ قوم، قبیله یا ملتیست و در طول روایت عملی فداکارانه از او سر میزند که نفع عمومی دارد.
وی همچنین تاکید کرد: حماسه علاوه بر اینکه داری یک ابرقهرمان است اما باید مولفههای داستان از قبیل تعلیق و باورپذیری را نیز داشته باشد.
کفاش در ادامه به معرفی جشنواره داستان حماسی پرداخت و ابراز امیدواری کرد که با تداوم برگزاری شاهد اعتبار و پذیرش بیش از پیش این جشنواره نزد نویسندگان باشیم.
این کارگاه با همکاری آفرینشهای ادبی حوزه هنری قم و دبیرخانه جایزه داستان حماسی برگزار شد.