به گزارش روابط عمومی حوزه هنری استان قم، سومین کارگاه آموزش تاریخ شفاهی عصر دوشنبه 7 مرداد ماه 1398 با حضور نصرت الله صمدزاده مدیر کتابخانه تخصصی جنگ در سالن سوره حوزه هنری قم برگزار شد. دبیر کارگروه «ترویج کتاب دفاع مقدس» در جمع علاقمندان به تاریخ شفاهی در قم به اهمیت کتابخوانی برای یک پژوهشگر تاریخ شفاهی اشاره کرد و گفت: « پژوهشگر میبایست ذهنی پرسشگر داشتهباشد و اهل تحلیل باشد. برای بدست آوردن آمار باید به دانشنامهها مراجعه کرد اما تکنگاریهای قوی و خوب هم گاه میتوانند منبع آمار و ارجاعات باشد. پژوهشگر تاریخ شفاهی باید با اصول نگارش هم آشنا باشد تا متن کتابش را خود بنویسد و دقت و حساسیتهای پژوهشی را در آن رعایت کند.»
وی در ادامه به تفاوت مقولهی تاریخ شفاهی و خاطرنگاری پرداخت و گفت: « تایخ شفاهی زیر مجموعه پژوهش است اما خاطرهنگاری زیرمجموعه ادبیات به حساب میآید. با این حال برای جذابتر شدن تاریخ شفاهی پژوهشگران لاجرم به سمت خاطرهنگاری هم رفتهاند تا با قالب ادبیات به اثرشان جذابیت ببخشند. از این جهت بین تاریخ شفاهی و خاطرهنگاری پیوند عمیقی برقرار شدهاست.»
مسئول دبیرخانه شانزدهمین دوره جایزه کتاب سال دفاع مقدس در ادمه به انواع زیست و بهربرداری از کتاب اشاره کرد و زیست کتاب را به سه نوع؛ زیست پژوهشی، فرهنگی-اجتماعی و تجاری تقسیمبندی کرد و در رابطهی تاریخی شفاهی و مخاطب، زیست فرهنگی_پژوهشی را مطلوبتر از سایر انواع زیست ارزیابی کرد.
صمدزاده همچنین به الگوبرداری از کتب موجود در بازار اشاره کرد و گفت: «باید از کتابهایی الگو برداری شود که با فروش و اقبال بیشتری روبرو شده و شناخته شدهتر هستند چرا که معلوم است سلیقه جامعه به آن سمت گرایش دارد و با این شیوه مخاطب کتاب تضمین میشود.»
وی همچنین به روحیه سوژه اشاره کرد و تصریح کرد: « پژوهشگر باید بیرحم باشد یه این معنی که بدون احساسات و عواطف پرسشگری کند و به دنبال پاسخ پرسش خود باشد.»
سلسله نشستهای تاریخ شفاهی در 8 جلسه و با حضور اساتید صاحبنام این عرصه برگزار میشود و طی برگزاری این جلسات به موضوعاتی از قبیل سوژه یابی، تکنیکهای مصاحبه، شناخت گونههای نوشتاری، تدوین و تنظیم خاطرات، روایت اسارت و ... پرداخته میشود.